#booktalk: Ο Μέγας Οδηγός για να Γυρίσετε το Γαλαξία με Ωτο-στοπ

0108064_360

Gaiman, N. (1999). Το σπίτι στην Ομίχλη. Αθήνα: Παρά Πέντε.

«Πιάστε μια Πανγαλακτική Γαργαροκροτίδα, καθίστε αναπαυτικά και ψυχραίμως ανοίξτε αυτό το βιβλίο…»

Η πρόσφατη πώρωση μου για τον Neil Gaiman με οδήγησε στα άδυτα της αναζήτησης του καταλόγου της βιβλιοθήκης για παραπάνω βιβλία του. Βρήκα ένα που τελικά δεν ήταν λογοτεχνικό βιβλίο αλλά έναν οδηγό στην εξαιρετική δημοφιλή σειρά «Γυρίστε το γαλαξία με ωτο-στοπ». Ο Neil Gaiman αφήνει λίγο το δικό του λογοτεχνικό έργο για να μιλήσει για το έργο του Douglas Adams, το οποίο πέρασε από ραδιοφωνικές εκπομπές, βιβλία, θεατρικά έργα, τηλεοπτικές σειρές, κασέτες, video games και φυσικά πετσέτες, -πώληση πετσετών πιο συγκεκριμένα.

Άκρως χιουμοριστικός, ο Neil Gaiman, μας οδηγεί ανάμεσα σε αδημοσίευτα αποσπάσματα από τα ραδιοφωνικά κείμενα του Γυρίστε τον Γαλαξία και άγνωστες στο κοινό ιστορίες για το πως έφτασε ένας καθαριστής ορνιθοτροφείου να γίνει διαγαλαξιακός μέγας σταρ ή γενικά μέγας σταρ καθώς ο Dougla Adams αυτήν την στιγμή που μιλάμε δεν ξέρει τι έχει.

Αυτό το βιβλίο μας πληροφορεί για την ζωή του Douglas Adams, την ανορθόδοξη νεότητα του και την φήμη του να μην προλαβαίνει τις προθεσμίες. Ένας νέος με το όνειρο να γίνει καλλιτέχνης-συγγραφέας και τα διάφορα κύματα που πέρασε για να το καταφέρει. Στην ηλικία των 22 είχε επιστρέψει σπίτι του, μετά από έναν γύρω της Ευρώπης που τον είχε αφήσει χωρίς ούτε μια δεκάρα, και είχε ανακοινώσει στην μητέρα του ότι είναι 22 και αποτυχημένος. Little did he now (you know nothing john snow?) και αργότερα έγινε διεθνής αστέρας. Γενικά καθ’ όλη την διάρκεια του βιβλίου αναρωτιόμουν πως στο καλό έγινε όντως διάσημος. Με ότι καταπιανόταν μετά από λίγο το βαριόταν και το παράταγε. Παράτησε πολλές δουλειές. Μάλωσε με πολλούς. Ειλικρινά σε ένα σημείο εκνευριζόμουν τόσο πολύ που έπρεπε να θυμίσω στον εαυτό μου ότι διαβάζω για έναν πραγματικό άνθρωπο.

Γενικά αυτό το βιβλίο δεν είναι καθόλου λογοτεχνικό (thank you captain obvious), αλλά για ένα μη λογοτεχνικό βιβλίο, και κυρίως βιογραφικό, είναι πολύ ευκολοδιάβαστο και ρέει πολύ εύκολα. Ο Gaiman γράφει με αρκετό χιούμορ, πολλές φορές έπιανα τον εαυτό μου στο λεωφορείο να γελάω και όλοι με κοίταζαν περίεργα, και πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο σε βάζει μέσα στον τρόπο γραψίματος του ίδιου του Adams.

Ο Adams ήταν ένας άνθρωπος σχεδόν ερωτευμένος με την επιστημονική φαντασία, στο σημείο που αρνιόταν να γράψει κάτι άλλο. Πρώτη του δουλειά ήταν το «Γυρίστε τον γαλαξία», το οποίο ξεκίνησε ως ραδιοφωνική κωμωδία στο ραδιόφωνο του BBC το 1978 πριν καταλήξει να γίνει μια «τριλογία» πέντε βιβλίων, που είχε πουλήσει περισσότερο από 15 εκατομμύρια αντίτυπα όσο ζούσε ο Άνταμς, μια τηλεοπτική σειρά (επίσης του BBC), διάφορα θεατρικά έργα, κόμικ, ένα βιντεοπαιχνίδι, και τελικά το 2005, μετά τον θάνατο του Άνταμς, μια ταινία. Η Βρετανική ραδιοφωνική ακαδημία έχει βραβεύσει την συμβολή του στην πορεία του ραδιοφώνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει γράψει επεισόδια για το Doctor Who, όπου εκεί ήταν το σημείο που άρχισα να κάνω ένα μεγάλο fangirling καθώς λατρεύω τον Doctor Who, αλλά και άλλα βιβλία όπως:

  • Young Zaphod Plays It Safe (σύντομη ιστορία),
  • Supplement to The Meaning of Liff,
  • Αδιάφοροι Ροκ Ρυθμοί για Γρήγορα Κέρδη,
  • The Deeper Meaning of Liff (με τον Τζον Λόυντ),
  • Last Chance to See (με τον Μαρκ Καργουόρντιν),
  • Mostly Harmless,
  • Parrots, the universe and everything

ΠΡΟΣΕΡ: Κύριε Ντεντ!

ΑΡΘΟΥΡ: Ναι; Παρακαλώ;

ΠΡΟΣΕΡ: Ξέρετε πόση ζημιά θα πάθει αυτή η μπουλντόζα, αν την αφήσω να σας πατήσει;

ΑΡΘΟΥΡ: Πόση;

ΠΡΟΣΕΡ: Καμία απολύτως.

Σενάριο της ραδιοφωνικής πιλοτικής εκπομπής του Γυριστε

Έχει μέσα διάφορα κομμάτια από σενάρια της εκπομπής, είτε περιλήφθηκαν στην εκπομπή είτε όχι, και διάφορες σκηνοθετικές σημειώσεις του Adams που δεν μπήκαν ποτέ στην ραδιοφωνική εκπομπή είτε στην τηλεοπτική.

Ξαφνικά γνωρίζεις πραγματικά τους χαρακτήρες του όπως τον Μάρβιν το Μανιοκαταθλιπτικό Ρομπότ, τον Φορντ Έσκορτ και τον Ζάφορντ Μπλήμπλιμπροξ. Μαθαίνεις τον πραγματικό ρόλο για το οποίο ο Άρθουρ Ντεντ φοράει μπουρνούζι και με βάση ποιον δημιουργήθηκε. Δένεσαι με τους χαρακτήρες ακόμα και άμα δεν έχεις διαβάσει τα βιβλία (σπόιλερ αλέρτ: όπως εγώ). Βλέπεις ένα κομμάτι του εαυτού σου στον τρόπο που πάλευε ο Adams για να δημιουργήσει αυτήν την γαλαξιακή αυτοκρατορία. Σου δίνει λίγο ελπίδα ότι όντως θα καταφέρεις όλα όσα θες.

Τα βιβλία που περιλαμβάνει η σειρά είναι:

  1. Γυρίστε το γαλαξία με ωτο-στοπ
  2. Το ρεστοράν στο τέλος του σύμπαντος
  3. Η ζωή, το σύμπαν & τα πάντα
  4. Αντίο κι ευχαριστώ για τα ψάρια

Γενικά είναι ένα πάρα πολύ ωραίο βιβλίο για όποιον του αρέσει να διαβάζει βιογραφίες. Εμένα προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ και είναι πολύ καλύτερο από το να διαβάζεις την wikipedia.

Με έκανε να θέλω να διαβάσω την σειρά βιβλίων και πραγματικά ας ευχαριστήσουμε τις εκδόσεις Παρά Πέντε που τα έχουν εκδώσει.

Δεν έχω πολλά να πω για αυτό το βιβλίο καθώς δεν είναι τόσο λογοτεχνικό ώστε απλά να φλυαρώ και να συγκρατούμε να μην κάνω κάποιο σπόιλερ. Ήταν ωραίο να πειραματίζομαι με ένα καινούργιο είδος βιβλίου, καθώς διαβάζω μόνο λογοτεχνία. Νομίζω βέβαια ότι έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο ο τρόπος γραψίματος και τα αποσπάσματα.


Αυτά λοιπόν από μένα για αυτό το βιβλίο και μέχρι την επόμενη φορά σας φιλώ μπουρεκάκια μου :*

Μια σκέψη σχετικά μέ το “#booktalk: Ο Μέγας Οδηγός για να Γυρίσετε το Γαλαξία με Ωτο-στοπ

Σχολιάστε